Wednesday, July 6, 2011

Από επιχειρησιακό νεκρά τα δύο παλικάρια της ομάδα ΔΙ.ΑΣ


Όσο περνούν οι ώρες, έρχονται στο φως πληροφορίες για τα τραγικά λεπτά πριν αρχίσει το μακελειό στου Ρέντη.

Όπως όλα δείχνουν, υπήρξε επιχειρησιακό λάθος, αφού οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ακολουθούσαν πιστά τις εντολές του κέντρου και του επικεφαλής της όλης επιχείρησης.

Οι αξιωματικοί από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας...



που έλαβαν την κλήση για την ληστεία στο περίπτερο, έδωσαν εντολή στις κοντινότερες μονάδες περιπολίας, να σπεύσουν στο σημείο. Πήραν τις περιγραφές για τους δράστες, ότι ήταν οπλισμένοι και μάλιστα βαριά και διατάχθηκαν να ψάξουν την περιοχή και να τους εντοπίσουν. Όταν πια εντοπίστηκε το κλεμμένο αυτοκίνητο, η εντολή που πήραν ήταν να το παρακολουθούν διακριτικά. Έτσι κι έγινε.

Χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί λένε, ότι δόθηκε εντολή για σήμα Β και σήμα Γ. Που στην γλώσσα των αστυνομικών, σημαίνει να παρακολουθήσουν το ύποπτο όχημα, με σβηστούς τους φάρους και τις σειρήνες των περιπολικών και των μηχανών. Από την στιγμή όμως που οι αστυνομικοί βρίσκονται πια σε απόσταση αναπνοής-βολής από τους δράστες, αρχίζουν και τα λάθη.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις παρακολούθησης, παγκοσμίως λένε οι αξιωματικοί, μπροστά προπορεύεται το περιπολικό όχημα, το οποίο λειτουργεί και ως ασπίδα.

Στην προκειμένη περίπτωση και για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζει κανείς, παρά μόνο οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον θάλαμο επιχειρήσεων της αστυνομίας, δόθηκε εντολή να μπουν μπροστά οι μοτοσυκλετιστές και να ακολουθήσει το περιπολικό.

Κι όχι μόνο αυτό. Η εντολή που πήραν ήταν να ανάψουν τους φάρους και τις σειρήνες.

Με αυτόν τον τρόπο, έγιναν εύκολος στόχος για τους δράστες, οι οποίοι έστρεψαν τα καλάσνικοφ εναντίον τους και τους γάζωσαν. Το αποτέλεσμα της συμπλοκής είναι γνωστό.

Παραμένουν όμως πολλά, μα πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Όπως γιατί ενώ είχαν σπεύσει στο σημείο ενισχύσεις, δεν καταδίωξε κανείς τους δράστες.

Όλα αποδίδονται στον πανικό της στιγμής; Και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλοι, είναι ότι απλά δεν υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούν οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις, τη στιγμή μάλιστα που όλοι συμφωνούν, ότι το έγκλημα στην χώρα μας, έχει αλλάξει. Οι πρακτικές των κακοποιών είναι "εισαγόμενες" και πάνω εκεί θα έπρεπε να εκπαιδευτούν.

Μάλλον όμως, όλες αυτές οι διαπιστώσεις, γίνονται όπως άλλωστε και πάρα πολλά άλλα "στραβά", εκ των υστέρων.

0 comments:

Post a Comment