Monday, July 25, 2011

Το πρόσωπο "μαρτυρά" την υγεία

Σκασμένα χείλη, ρυτίδες, πεσμένα βλέφαρα. Μια τέτοια εικόνα σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Μπορεί όμως να αποδειχτεί σωτήρια, μιας και το πρόσωπό μας είναι καθρέφτης της κατάστασης της υγείας μας.
Κάθε ρυτίδα ή σημάδι μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.

Οι ρυτίδες του προσώπου, για παράδειγμα, είναι ενδεχόμενο σημάδι οστεοπόρωσης. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο βαθιές ρυτίδες είχαν οι γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνά τους τόσο πιο αδύναμα οστά είχαν.

Ο λόγος ήταν ότι τα οστά και το δέρμα μοιράζονται το κοινό δομικό υλικό, το κολλαγόνο. Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο κολλαγόνο προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος, κάτι που συμβάλλει στην επιδείνωση της ποιότητας και της πυκνότητας των οστών.

Τα μάτια πρέπει επίσης να τα παρατηρούμε προσεκτικά επειδή μπορεί να «μαρτυρούν» ασθένειες. Αν υπάρχουν λευκοί δακτύλιοι γύρω από την ίριδα, αυτό αποτελεί ένδειξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης η χοληστερόλη μπορεί να εντοπιστεί από τα αποθέματα κίτρινου-άσπρου λίπους πάνω ή γύρω από τα βλέφαρα.

Αν πάλι οι δακτύλιοι στην ίριδα έχουν χρώμα σκουριάς, αυτό αποτελεί σημάδι της νόσου Wilson, μιας γενετικής πάθησης που εμποδίζει το ήπαρ να απαλλαγεί από τα περισσεύματα χαλκού. Οταν δεν αντιμετωπιστεί, το συκώτι οδηγείται σε κίρρωση, με μοιραία αποτελέσματα.

Η πάχυνση του δέρματος γύρω από τη μύτη θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό, επειδή αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για βαριές περιπτώσεις ροδόχρου ακμής. Πρόκειται για χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλείται από ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου.

Αν πάλι παρατηρήσετε ρωγμές στα χείλη ή πληγές στις γωνίες του στόματος, μπορεί να αποτελούν σημάδι αναιμίας, η οποία προκαλείται από ανεπάρκεια σε σίδηρο. Επίσης υπάρχει πιθανότητα διαβήτη.

Τέλος, η ερυθρότητα μπορεί να είναι σημάδι ύπαρξης της αυτοάνοσης πάθησης ερυθηματώδους λύκου, η οποία συνοδεύεται με πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και κοκκίνισμα στα μάγουλα και τη μύτη. Στην ασθένεια αυτή το σώμα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς στο δέρμα.

0 comments:

Post a Comment